Forbrukerrådet har en praktisk oversikt over rettigheter/plikter i et borettslag/sameie. Denne kan du lese her: https://www.forbrukerradet.no/forside/bolig/borettslag-og-sameie/
Huseierne har en fin vedlikeholdskalender for leiligheter. Denne kan du se her: https://www.huseierne.no/vedlikeholdskalender-leilighet/
Inneklima og kondens
Anbefaling fra Teknisk avdeling hos ABBL vedrørende inneklima og konsens: Ventilasjon og inneklima i boliger med mekanisk ventilasjon og Kondens i hjemmet
For å unngå et fuktig og ugunstig inneklima i leiligheten må alle lufteventiler være åpne til enhver tid.
Vifteavtrekk på kjøkken eller bad bør stå på høyeste hastighet ved matlaging eller bruk av bad.
Baderom
Sameiets store utfordring for tiden er vannskader, som medfører store utbetalinger. Dette er dekket med forsikringer, men premiebeløpet stiger i takt med skadeomfanget og utgjør en betydelig kostnad for sameiet.
Det er viktig at hver enkelt seksjonseier/beboer foretar følgende vedlikehold:
- Alle sluk må renses regelmessig for hår og såperester
- Vannslanger knyttet til maskiner bør skiftes hvert 10. år. Sørg for at klesfibre og såperester ikke tetter avløpet.
- På steder der det er brukt silikon må det legges nytt dersom det oppstår sprekker eller missfarging. (Silikon er ferskvare)
Varmtvannsbereder
Det anbefales på det sterkeste at beredere monteres i rom utført iht. Plan og
bygningsloven. Hvis beredere er montert i kjøkken eller andre rom uten sluk, bør automatisk vannstoppventil med sensor monteres. Ved utskifting av varmtvannsberedere i dag, vil vannstoppventil være noe rørlegger automatisk monterer, for å få det godkjent.
Det har de seneste årene blitt oppdaget mye varmegang i forbindelse med
varmtvannsbeholderen. Det er spesielt i overgangen mellom støpselet og
stikkkontakten og bak dekselet for tilkobling av strøm til berederen.
I nye boenheter får man ikke koble til varmtvannsbeholder på over 1500W på støpsel. De må koble direkte/fast. Det anbefales at dette gjøres, spesielt hvis man har beholdere på mer en 1500 W.
Egenkontroll på dette kan man enkelt gjøre ved å trekke ut støpselset for å se at det ikke er noen misfargning eller tegn på varmegang. Du kan også kjenne etter om støpslet er varmt. Er det tegn på varmegang, ta kontakt med godkjent elektriker.
Normal levetid på varmtvannsberedere er ca 10 år. Forsikringsselskapene
beregner aldersfradrag på beredere som har oversteget 5 år. Aldersfradrag er 10% per år fra og med det 6 året etter at berederene er tatt i bruk.
En forsikringsdekkende skade forutsetter at skaden skjer brått og uforusatt.
Skade som skylders tæring og korrosjon som følge av normal bruk er således ikke dekket.
Verandaer
Verandarenner må renses hvert år for å hindre lekkasjer og tilstopping i takrenner.
Samtlige overflater rengjøres med rengjøringsmiddel (typ allrent) og klut. Rengjøring må ikke skje med løsningsmiddelbasert rengjøringsmiddel.
OBS: Salt aldri balkongen.
All mykfuge på balkong skal sees over hvert år så ingen lekkasje forekommer. Ved lekkasje, fjern dårlig fuge og erstatt med ny (Mapeflex MS45).
Karnapp
I leiligheter med karnapp kan de oppstå sprekk- og rissdannelser i overgang mellom utstikkende karnapp og husets gavlvegg. Dette skyldes at det er to forskjellige materialer som har forskjellige egenskaper for temperatur, vibrasjoner, etc (betong vs tre).
Vår entreprenør anbefaler å utbedre sprekken malermessig. Man kan unngå nye sprekkdannelser ved å sparkle overgangen og legge inn en sparkelstrimmel. Alternativt kan skjøten v-skjæres og fuges med elastisk fugematerial. Ta kontakt med en dyktig malermester for utførelse.